Kasper och Klara – Directeurer

Directeurerna

Vilka är ni och vad har ni för tidigare erfarenheter i Spexet?
Vi heter Kasper och Klara och är Spexets Directeurer!

Vad har ni för uppgift i Spexet?
Vår huvuduppgift är att se till att alla trivs i spexet och har ett så roligt år som möjligt. Utöver det har vi även det yttersta ansvaret för Jubelspexet som organisation och ser till att allt fungerar som en riktig Maskin! Därför har vi tagit ut vår otroligt kompetenta chefsgrupp!
 

Varför ska en söka till Jubelspexet?
För att spexet är så otroligt kul! Det är en unik upplevelse att få lära känna så många Maskinare varje år och tillsammans med ens nyfunna vänner jobba mot ett gemensamt mål. Några av dessa vänner kan även bli ens bästisar livet ut!
 

Vad tycker ni är bäst med att vara med i Jubelspexet?
Helt klart gemenskapen! Spexet är en stor härlig familj där alla är välkomna. Vi tycker det är superroligt att lära känna hela spexet och hoppas på att få hänga med alla grupper under året!

Viktor – C-2L

2L

Vad gör man i 2L?
2L ansvarar för allt ljud och ljus under föreställningen för att publiken ska få uppleva hela spexkänslan på bästa möjliga sätt. Vi soundcheckar, mixar ljudet, gör ljudeffekter och står även för ljussättningen av showen!
 

Hur tidskrävande är det att vara med i 2L?
2L är med hela föreställningsveckan, under de två dekorrepen på våren och under varje samrep hela spexåret. Det motsvarar en gång varannan vecka under hösten, och lite intensivare under våren då vi har några extra rep. 2L träffas även för att skapa ljudeffekter och självklart bara för att ha kul tillsammans ibland.
 

Vilka förkunskaper krävs?
Det enda som krävs för att vara med i 2L är intresset att lära sig om ljud och ljus. Allt man behöver kunna kommer vi lära oss tillsammans, så inga förkunskaper krävs.
 

Varför ska man söka Jubelspexet och speciellt 2L?
För att det är bland det roligaste man kan vara med i! Det är en superchans att få träffa så mycket nya människor på sektionen, och det är alltid lika imponerande att se vad alla hjälpt till att skapa. Just 2L ska du söka för att du får lära dig otroligt mycket, du får bidra enormt till hur spexet upplevs och framför allt är det hur kul som helst!
 

Vad tycker du är roligast med Jubelspexet?
Det absolut bästa med spexet är att få träffa så många man inte annars hade träffat, och den gemenskapen som så naturligt bildas, och att få se slutresultatet av allas arbeten under föreställningsveckan är magiskt!

Sigrid – C-SKOJ

SKOJ

Vad gör man i SKOJ?
I Skoj sysslar vi med allt som har med personerna på scenens utseende att göra. Vi köper, utformar och skapar deras kostymer, hår och smink. Under föreställningsveckan är vi på plats för att förbereda och ordna så att de ser så bra ut som möjligt.
 

Hur tidskrävande är det att vara med i SKOJ?
I Skoj ses vi vanligtvis en kväll i veckan. Det kan vara för att käka middag, sy eller knalla ned till närmsta secondhand.
 

Vilka förkunskaper krävs?
För Skoj krävs inga förkunskaper utan bara ett intresse för gruppen.
 

Varför ska man söka Jubelspexet och speciellt SKOJ?
Du ska söka jubelspexet för att få ta del av en supermysig och härlig gemenskap på skolan, dessutom några av sektionens roligaste fester. Om du dessutom letar efter en grupp som inte står på scen, uttrycker sig väldigt kreativt samt har de bästa utklädnaderna till festerna så ska du söka skoj.
 

Vad tycker du är roligast med Jubelspexet?
Det roligaste med jubelspexet är människorna! De är så jäkla roliga!

Samuel och Lukas – C-PReko

PReko

Vad gör man i PReko?
PReko får det bästa av två världar! Vi sysslar med Photoshop och InDesign för att skapa det grafiska till Jubelspexet, men även bokför och sköter vi ekonomin!
 

Hur tidskrävande är det att vara med i PReko?
Under en vanlig vecka har vi ett lunchmöte samt ett kvällshäng. Under lunchmötet planerar man lite för den kommande veckan och under kvällshänget photoshopar och bokför vi. Sen är det superkul att hänga med gruppen på fritiden utöver detta typ ses på en bar, hos någon eller varför inte ute till havs!
 

Vilka förkunskaper krävs?
Absolut inga alls, bara ett intresse för att lära sig!
 

Varför ska man söka Jubelspexet och speciellt PReko?
Om en tycker om att lära känna och hänga med ett gäng härliga människor och gå på fest är Jubelspexet helt rätt plats! Känner sig inte en redo att stå på scen men ändå är taggad på att engagera sig så är PReko en perfekt grupp för dig.
 

Vad tycker du är roligast med Jubelspexet?
Det roligaste med Jubelspexet är att få skapa något unikt tillsammans som grupp där många fler får njuta av. Från egen design till verklig produkt är en obeskrivlig känsla. Att få chansen att lära sig nya saker från två områden: grafisk design och ekonomi är extremt roligt. Utöver detta fås ett helt nytt fantastiskt gäng med nya vänner!

Elsa – C-Dekor

Dekoren

Vad gör man i Dekoren?
Vi skapar hela miljön som Spexet utspelar sig i! Vi sågar, slipar, tejpar, spikar, målar och mycket mer för att skapa den bästa världen vi kan för framträdandet. Vi skapar allt från stora fonder (bakgrunden) till mindre rekvisita eller möbler. Under föreställningarna riggar vi scenen, sköter aktbyten och har hand om live-rekvisita.
 

Hur tidskrävande är det att vara med i Dekoren?
Vi bygger varje onsdagskväll från 17 så räkna med att äta middag tillsammans i Dekis (verkstaden) en dag i veckan, vilket är riktigt härligt! Utöver det har vi 2 målarhelger under våren när vi målar alla fonder och all rekvisita på en gång, och 2 heldagar där alla Spexets grupper sammanställs och övar tillsammans inför föreställningarna.
 

Vilka förkunskaper krävs?
Inga! Erfarenhet av byggande eller målande är såklart ett plus, men det är mycket viktigare att man är taggad och intresserad – resten lär man sig under tiden. Har man skruvat ihop en IKEA-möbel, känner sig lite kreativ, lite allmänt händig, eller nuddat en pensel nån gång så har man tillräckligt med erfarenhet!
 

Varför ska man söka Jubelspexet och speciellt Dekoren?
För att det är skitkul! Man får vänner för livet och får vara med om att skapa en sjukt häftig föreställning under ett halvårs tid. Vill man dessutom få vara lite kreativ, göra något lite mer konkret än algebra för en stund, och verkligen se Spexet växa fram bit för bit, så ska du söka Dekoren!
 

Vad tycker du är roligast med Jubelspexet?
Att skapa alla akter med ca 20 dekorare under ett halvårs tid och se allt falla på plats, där allt kulminerar i föreställningsveckan. Det känns såklart också rätt mäktigt att se allt du och dina vänner skapat användas uppe på scen!

Anni – C-Doku

Doku

Vad gör man i Doku?
Det är vi som ser till att alla minns föreställningen och försöker fånga årets spexanda! Under tiden som alla grupper arbetar med att förbereda sitt ser vi till att fota och filma samtidigt som vi arbetar med egna superkul projekt. Dessutom får Doku agera paparazzi under alla fester!

I slutet av spexåret under föreställningsveckan i april filmar, klipper och textar vi hela föreställningen. Alla våra bilder och videos kompileras till sist ihop på ett USB som delas ut till alla spexare.
 

Hur tidskrävande är det att vara med i Doku?
Under hösten kommer vi ha ett fysiskt lunchmöte samt en kväll i veckan. Dessutom blir det kul med flera häng inom gruppen, och kanske några med andra spexgrupper! Sedan efter jul kommer det hända lite mer för alla då det även kommer tillkomma dekorrep, målarhelger och annat skoj. Allt avslutas med föreställningsveckan i april där man också förväntas kunna delta alla dagar.
 

Vilka förkunskaper krävs?
Inga alls! Nyfikenhet och intresse är mer värt än förkunskaper i det här sammanhanget, det är jättekul med en taggad grupp! Det kommer att finnas tillfällen med genomgångar för att lära sig om vår utrustning och programvara. Alla medlemmar behöver dock tillgång till en systemkamera och en dator.
 

Varför ska man söka Jubelspexet och speciellt Doku?
Hela spexet arbetar tillsammans mot en gemensam slutprodukt, som Doku får vi se det fröet gro som dess närmaste åskådare! Och sök Doku för att få möjligheten att utveckla en kreativ hobby, vi har dessutom bästa publikplats från dag ett till slutfesten!
 

Vad tycker du är roligast med Jubelspexet?
Det är självklart mäktigt att se hela produktionen växa fram, men det absolut bästa med spexet är gemenskapen!

Ebba och Josef – Regissörer

Skådis

Vad gör man i Skådisgruppen?
Vi kommer att leda och regissera skådespelandet på scen med fokus på HUR snarare än VAD som framförs. Förutom det är vår uppgift att se till så alla skådisarna känner sig viktiga, inkluderade, trygga och förhoppningsvis utmanade på ett roligt sätt. Vara stöttande när det känns tufft och pushande när det känns för lätt. Ta till oss och lyssna på allas åsikter och tidigare erfarenheter för att lära av varandra.
 

Hur tidskrävande är det att vara med i Skådis?
Skådisgruppen umgås och repar 2-3 gånger i veckan under spexåret tills föreställningsveckan i april. Repen sker alltid efter skolan så ingen behöver vara orolig att man missar något. Det är ytterst viktigt att gå på alla rep inte bara för sin egen skull att utvecklas utan för att alla skådisarna lutar mot varandra. Dock var aldrig detta ett problem för gruppen förra året eftersom repen var det roligaste som hände i veckan!
 

Vad krävs för förkunskaper?
Det krävs absolut inga förkunskaper! Har man entusiasm och är villig att bjuda på sig själv så finns alla verktyg till att forma dig till en Skådis. Tycker du att enbart sången verkar vara ett problem? Oroa dig inte, vi fixar ett låtställe som kommer passa till specifikt dig!
 

Varför ska man söka Jubelspexet och speciellt Skådis?
För att det är ett sådant extremt mångsidigt och roligt uppdrag. Att spela mot och med sina kompisar, att underhålla en publik, att framföra låtställen uppbackad av en orkester, dansgrupp och en fyrstämmig kör är en underbart känslofylld resa. I och med tiden du lägger ner, kommer du utvecklas i områden du inte förväntat dig, träffa så många andra grymma spexare och framförallt visa upp den bästa showversionen av dig själv framför tusentals åskådare. DÄRFÖR ska du söka Skådis!
 

Vad tycker du är roligast med Jubelspexet?
Alla vänner man får från olika årskurser som man kanske inte hade lärt känna annars.
Alla är där på sin fritid av helt egen vilja bara för att det är kul med ett gemensamt mål. Det skapar en sådan gemenskap och rolig atmosfär. Man blir som en stor familj!

Arvid – C-Kör

Kören

Vad gör man i Kören?
I Kören står man på scenen och sjunger stämmor på nästan alla låtställen. Kören är inte bara med och sjunger på scenen utan agerar även statister och har några repliker här och där. Vi kommer även ha ett helt eget låtställe där vi får framföra en egen a capella!
 

Vilka förkunskaper krävs?
Det finns inga krav på att du ska ha sjungit i kör tidigare utan det viktigaste är att du brinner för att sjunga och har en vilja att utvecklas.
 

Varför ska man söka Jubelspexet och speciellt Kören?
Spexet är helt klart ett av de roligaste engagemangen på Maskinsektionen. Det är få tillfällen i livet som man har möjligheten att sätta upp en föreställning som spexet så det är dumt att missa chansen. Sen är det också skönt att kunna släppa skolan för en stund och få fokusera på något annat.
 

Vad tycker du är roligast med Jubelspexet?
Det bästa med spexet är att man får vara väldigt kreativ och får träffa många härliga människor. I och med att spexet håller på över en längre period hinner grupperna bli väldigt tighta vilket skapar en skön och avslappnad atmosfär.

Linus – C-Orq

Orquestern

Vad gör man i Orquestern?
Orquestern framför livemusiken som spelas under föreställningarna, tillsammans med Kör och Skådis som står för sången. Noterna skrivs av MuP, och 2L ser till att allt låter bra på scen.
 

Hur tidskrävande är det att vara med i Orquestern?
Orquestern repar på egen hand en gång i veckan, och tillsammans med övriga scengrupper en gång varannan vecka. Det kommer även gå åt en hel del tid under föreställningsveckan. Dessutom krävs en del egen repetition så att Orquestern låter så bra som möjligt tillsammans.
 

Vilka förkunskaper krävs?
Det viktigaste är att du gillar att spela musik! Du behöver inte alls vara proffs på ett instrument, men det är bra om du känner dig hyfsat säker på ditt instrument och att du framförallt har viljan att utvecklas.
 

Varför ska man söka Jubelspexet och speciellt Orquestern?
Det är en väldigt cool upplevelse att tillsammans med drygt 120 andra Maskinare kämpa i ett halvår för att sätta upp en föreställning och framföra den live inför hundratals människor!
Spexet är även ett jättebra sätt att lära känna många nya människor, inte bara under repen, utan kanske framförallt under spexfesterna då alla som är med i Jubelspexet får vara med och festa tillsammans!
 

Vad tycker du är roligast med Jubelspexet?
Att få lära känna en massa härliga människor och att få spela musik tillsammans!

Carro – C-MuP

MuP

Vad gör man i MuP?
MuP (Musik Producenterna) skriver all musik till Spexet och leder de gemensamma repetitionerna med de andra musikanknutna grupperna.
 

Hur mycket tid tar arbetet som MuP och krävs det några förkunskaper?
MuPs arbete sker i mindre grupper och sprids ut över veckan. Vi har ett fast möte per vecka och leder utöver det samrepen. Det behövs inga egentliga förkunskaper, det räcker bra med ett intresse för musik och sen får vi lära oss av varandra.
 

Varför ska man söka MuP?
MuP har utöver manusgruppen en av de största kreativa friheterna inom spexet, man får testa sig själv och visa vad man går för. Man lär sig extremt mycket under årets gång och hänger med personer med samma intresse.
 

Vad tycker du är roligast med Jubelspexet?
Det absolut bästa med att vara med i Jubelspexet är känslan av att jobba mot ett gemensamt mål och jobba med de olika grupperna. Det skapar en otroligt härlig känsla av gemenskap.

Sofia – C-Manus

Manus

Vad gör man i Manus?
Manus utför ett väldigt kreativt arbete med att skriva och skapa handlingen, replikerna och alla smarta skämt som slutligen kommer spelas upp på scen. Utöver det, skriver vi även alla låttexter till musikalen.
 

Hur tidskrävande är det att vara med i Manus?
Vi har runt 2 möten per vecka. I och med att vårt arbete pågår så pass länge, skiftar tiden vi lägger ner väldigt mycket.
 

Vilka förkunskaper krävs?
Man behöver ha sett ett spex och gärna ha en idé om vilket typ av spex man vill skriva, annars krävs inga tidigare förkunskaper eller meriter.
 

Varför ska man söka Jubelspexet?
Spexet ska man söka för att kunna fläkta sin kreativa ådra man inte alltid får utnyttja på en teknisk högskola. Jubelspexets produktionsvärde är så pass högt att slutresultatet alltid blir tillfredställande och värt varenda minut man lagt ner. Men framförallt ska ni söka för att träffa nya människor med gemensamma intressen i andra årskurser.
 

Vad tycker du är roligast med Jubelspexet?
Arbetet vi lägger ner återbetalas hundra gånger när man får se slutprodukten. En sådan magisk upplevelse kan man inte hitta någon annanstans på sektionen.

André – C-SM

SM

Vad gör SM?
Spexmästeriet ser till att alla grupper får en bra sammanhållning och tid att umgås utöver det teaterrelaterade. Detta i form av interna spexfester och pubar. Vi lagar även mycket mat och fika till Jubelspexet för att se till att alla håller sig glada och taggade! Kort och gott så är det Spexmästeriet som taggar igång Jubelspexet!
 

Hur tidskrävande är det att vara med i SM?
Spexmästeriet har ett lunchmöte i veckan följt av bakning en gång varannan vecka. Utöver det har vi fyra spexfester och en pub att planera och utföra samt två luncher att laga under spexåret. Sen kommer vi självklart att ha flera häng med gruppen för att lära känna varandra ännu bättre!
 

Vilka förkunskaper krävs?
Inga förkunskaper krävs för att söka Spexmästeriet men det är alltid kul om man gillar matlagning och bakning eller såklart fixa storslagna fester!!
 

Varför ska man söka Jubelspexet och speciellt Spexmästeriet?
Om du vill vara sektionsaktiv så är det värt att nämna att Jubelspexet är störst på sektionen. Att vara en del av något så stort och väletablerat är oerhört mäktigt bara det! Att sedan vara med i SM och genomföra stora event för alla i spexet är väldigt häftigt, kul och lärorikt!
 

Vad tycker ni är roligast med Jubelspexet?
Det allra roligaste med att vara med i Jubelspexet är människorna. Att få chansen att lära känna så många på sektionen är extremt kul. Att sedan vara tillsammans med dem och bygga upp ett spex är väldigt mäktigt, du kommer ha minnen som du har med dig resten av livet.

Eleononra – C_Dans

Dans

Vad gör man i Dans?
I dansgruppen får man möjlighet att använda sin kreativa och spexiga sida då vi både dansar och skapar koreografier tillsammans under spexårets gång som vi sedan visar upp på scen under föreställningsveckan. Utöver detta får vi även vara med och agera statister på scen och testa på att ta roliga och påhittiga kommandon!
 

Vilka förkunskaper krävs?
Inga specifika förkunskaper krävs för att vara med i Dans. Dansglädje, ambition att utvecklas och ett brinnande intresse kommer man otroligt långt på. Samt vara öppen för mycket samarbete i grupp då vi tillsammans hjälps åt för att koreografera alla dansnummer inför föreställningarna.
 

Hur ofta ses man med Dansgruppen?
Dans ses generellt ca två gånger i veckan på kvällstid, varav en av träffarna är för eget dansrep och det andra kan vara olika slags gemensamma rep tillsammans andra grupper, främst andra scengrupper, vilket är superkul!
 

Varför ska man söka Jubelspexet och speciellt Dans?
För att det är galet roligt helt enkelt! Tillsammans med alla andra spexare blir man som en familj och man lär känna så många underbara människor. Det kan även kännas befriande att släppa plugget för en stund och tänka på något annat, få utlopp för sin kreativa sida och känna av lite endorfiner genom att dansa tillsammans och umgås med härliga personer. Sök Dans!
 

Vad tycker du är roligast med Jubelspexet?
Det är fantastiskt att tillsammans med både sin egen och alla andra grupper se Spexet utvecklas så enormt mycket under spexårets gång, och inte minst hur mycket man själv utvecklas som person parallellt. Men det allra, allra bästa med Jubelspexet är gemenskapen och alla nya vänner man får.

Tove– Scenograf

Scenograf

Vad gör man som Scenograf?
Scenografen ser till att alla spexgrupper har samma vision kring scenens utseende. Jag har ingen egen sökbar grupp utan arbetar nära andra spexgrupper. Är man intresserad av att designa scenen utifrån manus, då ska man vara med i Scenografirådet. Rådet innehåller spexare från olika grupper och tillsammans kommer vi brainstorma idéer kring hur scenen i sin helhet ska se ut. Uttagning av spexrådet sker i november.
 

Varför ska man söka Jubelspexet?
För varje människa är det individuellt, men jag fortsätter engagera mig i spexet för gemenskapens skull. Oavsett om man spexar för första gången eller är en gammal räv som mig så binder man kontakter på ett sätt som kommer ta en vidare, både på sektionen och i livet. Det är även en enorm motivation för att fortsätta plugga. Jag hade inte gått kvar på maskin om det inte vore för spexet.
 

Vad tycker du är roligast med Jubelspexet?
Det roligaste är att få vara med och skapa något, på riktigt. Att få vara kreativ är något av det roligaste som finns!